Parrocchia di Sant'Ulderico - Župnija sv. Urha v Dolini pri Trstu

Ciesa della Pieve Matrice di Sant'Ulderico - Prafrna cerkev sv. Urha skofa

Dolina pri Trstu - Dolina di Trieste - Dolina bei Triest

(San Dorligo della Valle / Dolina)


Velika noč je največji in najpomembnejši krščanski praznik v cerkvenem letu. Velikonočni teden, ki se pričenja na cvetno ali oljčno nedeljo, višek pa doseže z velikonočnim tridnevjem, velikim četrtkom, velikim petkom in velikonočno vigilijo, je poln cerkvenega obredja, ki simbolično sledi izročilu o trpljenju Jezusa Kristusa, njegovi smrti na križu in vstajenju v večno življenje.

Tradicij iz velikonočnega časa, je veliko. Naši verski običaji pričajo o bogati dediščini, ki so nam jo zapustili naši predniki in nas opominjajo na pomen Velike noči: pomen sprave, očiščenja, novega rojstva.

Na prvi dan velikonočnega tridnevja, se Kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli. Ta predstavlja ustanovitev evharistije in duhovništva.  Na ta dan se po sv. Maši prene Najsvetejše v božji grob.


V Dolinski cerkvi se hrani starodavni božji grob, ki predstavlja primer bogatega božjega groba iz habsburškega obdobja. Izdelali so ga leta 1876 v Grüdentalu na Južnem Tirolskem po naročilu takratnega dolinskega dekana viteza Jurija Jana. Dežela kjer prebivajo Ladinci, je še danes zelo poznana po rezbarjih lesa. Dekan in kanonik, vitez železne krone cesarja Franca Jožefa, Jurij Jan je namreč zelo zaslužen, da so v sedemdesetih letih 19. stoletja dolinsko cerkev prenovili in na novo okrasili s čudovitimi stenskimi in stropnimi poslikavami, ki so jih žal postopoma od leta 1933 začeli uničevati.

Dolinski božji grob je izdelan po unikatnem načrtu v baročnem slogu. Ogrodje je popolnoma narejeno iz lesa. Glavni obok, ki predstavlja jamo - kristusov grob - je visok šest metrov in širok tri. Ob obokih stojita dva rimska vojaka v realnem merilu, ki predstavljata stražarja božjega groba. Med oboki je postavljena Kristusova krsta; za krsto pa oltar na katerem stoji tabernakelj. Ob tabernaklju pa sta postavljena dva lesena angela. Za tabernaklom visijo leseni pozlačeni žarki, ki predstavljajo svetost najsvetejšega. Na božjem grobu lahko zasledimo še ostale predmete iz velikonočne simbolike, kot so križ, puščica, kelih, bič, jezusov odtis obraza na prtu, svetilke z barvanimi stekli.


Krščanska tradicija Velikonočnega tridnevja