P r a ž u p n i j a  S v e t e g a  U r h a


Parrochia Pieve Matrice di Sant'Ulderico

Altpfarrei Sankt Ulrich bei Triest


Dolina pri Trstu - Dolina presso Trieste - Dolina bei Triest

(San Dorligo della Valle / Dolina)

manoscritto-2
archivio-800x445-kaaB-U46020372886538bSE-800x445@CorriereMezzogiorno-W
IMG_4285
IMG_4277
codice-CXXVI-1
IMG_4291
IMG_4284
DSC_0833
IMG_4273
img107
fullsizeoutput_2e9a
IMG_4260

PRAFARNI IN DEKANIJSKI ZGODOVINSKI ARHIV

PRAŽUPNIJE SV. URHA ŠKOFA V DOLINI 

ARHIVDolinski pražupnijski in dekanijski arhiv sv. Urha škofa je eden izmed najstarejših in najobsežnejših arhivov tržaške škofije. Kljub temu, da je v obdobju pred drugo svetovno vojno nekaj dragocenega gradiva že izginilo ostaja zaradi kvalitete zgodovinskih virov in njegove obsežnosti eden izmed najpomembnejših arhivov tega teritorija.

Arhiv je bil prvič urejen in popisan leta 1863, zatem pa leta 1960.

Marca leta 2012 je zgodovinski arhiv zaradi okvare cevi poplavila voda. Sledilo je dolgo obdobje sanacije in restavriranja dokumentov in zatem še nova katalogacija. Župniji je priskočil na pomoč ljubljanski Nadškofijski arhiv, ki je omogočil tudi nov in strokovni popis celotnega gradiva. Od tedaj je arhivsko gradivo zloženo v primernih arhivskih škatlah in se hrani po standardih, ki jih je predpisalo Ministrstvo za kulturo republike Italije.


OBISK V ARHIVU


Za ogled gradiva v čitalnici se je potrebno predhodno naročiti. Uporabnik se prijavi za obisk preko elektronske pošte:arhiv@dolina-pieve.eu ali osebno.

Ko boste prišli v stik z osebjem, ki vodi arhiv boste morali izpolniti prošnjo za vpogled v arhivsko gradivo, ki bo morala biti najprej odobrena.


Uporabo gradiva določa Pravilnik o uporabi gradiva Dolinskega župnijskega arhiva, ki je v skladu s predpisi Ministrstva za kulturo.


MATIČNI URAD:

zupnik@dolina-pieve.euNa sledeči povezavi si lahko ogledate KATALOG ARHIVA:Povezava na mapo in seznam ozemlja dolinskega dekanata